Jídlo


Typické tradiční řecké menu sestává z následujícího: 
 
 Prvním chodem jsou mezédes nebo-li předkrmy či chuťovky. Potom následují menu z ryb či masa, servírované obvykle se salátem. Po jídle si Řekové zpravidla dopřávají kávu a zákusek, a to často v blízké cukrárně. 

 Mezi řecké kulinářské lahůdky patří olivy, olivový olej, med, pistácie, koření a bylinky. Na trzích se prodávají i nejrůznější sýry, za ochutnání stojí zejména feta. 

 Cukrárny (zacharoplasteía) naproti tomu mámí kolemjdoucí vůní výborného sladkého pečiva a sušenek. 

 Z řeckého pití přestavuje největší kvalitu ouzo (anýzovka), restina (víno s chutí pryskyřice) a koňak a kořalka tsípouro. 

 OBLÍBENÉ ŘECKÉ POKRMY

Giaoúrti kai méli – lahodný jogurt s medem 
Gyros s tzatziky – kořeněné vepřové maso se salátem z jogurtu, okurky a česneku 
Choriátiki saláta – řecký salát připravený z rajčat, okurky, cibule, sýru feta, kapar a bylinek 
Keftédes – kuličky z mletého vepřového masa, obalené ve strouhance, dochucené kořením, kmínem a mátou a osmažené v olivovém oleji. Jako příloha se podává šafránová rýže. 
Kléftiko – kůzlečí maso pečené v pergamenovém papíru 
Melitzánes imám baïldí – lilky plněné ragú z rajčat, cibule a bylinek 
Melitzanosaláta a revithosaláta – obojí je pyré. První je grilovaný lilek s bylinkami a druhý pokrm je z cizrny, koriandru a česneku. 
Mousakás – jídlo z vrstev smaženého lilku, plátek brambor, okořeněného mletého masa a pikantního bešamelu, navrchu je sýr. 
Ntolmádes – závitky z vinných listů, naplněné piniovými oříšky, rozinkami a rýží 
Psária plakí – celá ryba pečená s bramborem, mrkví, pórkem v omáčce z rajčat, olivového oleje a fenyklu 
Scháras – mečoun servírovaný se salátem z hořké listové zeleniny 
Souvlákia – kousky grilovaného vepřového ochucené olivovým olejem, bylinkami a citronem a podávané formou špízu 
Sýka sto foúrno me mavrodáfni – čerstvé fíky pečené ve vinné omáčce, podává se jako dezert.